Billeder 2017

 

Tilbage til Billedalbum

(Klik på billederne for at forstørre dem)

Den 29. dec. holdt Lauget og Fannerup-danserne i fællesskab deres traditionelle julelegestue i Fannerup Forsamlingshus.

John Eliasen fostrede i sin tid ideen med at holde julelegestuerne, og det var hans tanke, at de skulle holdes i de forskellige Folkedanserforeninger på egnen. De har fundet sted i 33 år.
Fra starten var det i Grenaa, Tåstrup, Kolind og i mange år i Fjellerup; og nu er det 12. år, festen finder sted i Fannerup.

Vi spillemænd fik lejlighed til at spille både eftermiddag og aften, da vi altid før dette arrangement mødes om eftermiddagen og spiller for os selv.
Når så vi har spist vores medbragte aftensmad, er vi lige i hopla til at spille hele aftenen.
Heldigvis kommer der altid en masse dansere, som også er i hopla, så både dansere og spillemænd ender med sved på panden, når vi når til kaffepausen.

Vi øvede os hele eftermiddagen.
« af 4 »

 

I week-end’en 2. og 3. december spille vi ved “Det grønne Museum” – (Landbrugsmuseet på Gl.Estrup)’s julemesse.
De mange besøgende i messens cafe blev præsenteret for en alsidig blanding af folkemusik og traditionelle julemelodier.
Det blev til to dage med herligt sammenspil for de laugsmedlemmer, som spillede med.


Lørdag d. 18. november
var der Spillemandskursus i Grenaa.
Underviser var Bo Skjærbæk med temaet ”Lette melodier af D.T.S. Bjerregaard – underholdende arrangementer”.

I løbet af dagen spillede vi ”I klingende Mønt Polka” og ”Rosalille Mazurka”, og Bo Skjærbæk gennemgik med sprudlende, engagerende og smittende energi samtlige 7 stemmer til de to melodier. Vi fik udforsket vores spil på en helt ny måde og havde en helt uforglemmelig dag. Stor ros til Bo Skjærbæk”

 

“Spil-Dansk-dagen” den 2. november gav fem af Laugets medlemmer, nemlig Ester, Lene, Karen, Ivan og Niels, lejlighed til at spille tre steder i byen.
Vi fulgte det sædvanlige program og lagde ud i Posthaven, hvor vi spillede til formiddagskaffen.
Herefter begav vi os til Grenaa Gymnasium, hvor vi blev trakteret med frokost og efterfølgende spillede for eleverne i deres frokostpause.
De gav udtryk for, at de godt kunne lige musikken, men vi kunne ikke logge dem til at danse.
(Skolereformen lægger ellers op til, at mere motion skulle øge indlæringen.)
Spillemændene sluttede på “Nærheden”, hvor vi altid bliver modtaget med store smil.
Her gik dansen til gengæld med lyst og latter.

Kulturnat i Grenaa den 27. oktober. Der var som vanligt gang i dansen i Bavnehøj Mølle.
Det var arrangeret af Møllelauget, FC Grenaa og Spillemandslauget i fællesskab.
Der var ikke meget tom plads på gulvet, når Spillemændene spillede op.

 

Djurslands Hobby & Fritidsmesse giver os hvert år mulighed for at spille. I år fandt messen sted den 26. – 27. august.
Lauget stillede op med 8 spillemænd, som serverede “Lyttemusik” i en times tid, hvorefter folkedansernes opvisningshold dansede.
Efterfølgende hyggede vi os alle i solskinnet med smørrebrød, som var en kvittering fra messearrangørene. – Tak for mad.

 

Den 30. juni og tre fredag-lørdage frem var der spillemandsmusik og dans på Torvet i Grenaa.
Grenaa folkedanserne lagde et dansegulv ud og stillede telt op. Så kunne alle, som havde lyst danse med.
Der var inviteret spillemænd “ude fra”, som spillede nogle dage, og lokale medlemmer af Spillemandslauget, som spillede andre dage.

Solskin igen.
« af 6 »

 

Den 8. juni holdt laugets medlemmer som vanligt sommerafslutning på spillesæsonen. Den fandt sted hos Rikke og Niels i Ålsrode.
Vi nød de medbragte kulinariske retter og hyggelig snak, hvorefter vi gav os til at spille af hjertets lyst og bare for os selv. Det blev en herlig aften.

- og fra den anden side.
« af 4 »

 

Den 24. maj rejste Grenaa Folkedanserne som det er tradition majstangen på Stranden.
Der blev holdt tale, og så gik dansen, indtil det blev for koldt, hvorefter alle begav sig til Naturskolens hus medbringende diverse kaffekurve.

Majstangen er rejst.
« af 4 »

 

Den 14. maj præsenterede Gl.Estrup sit ny-resturerede is-opbevaringshus.
Samme dag blev en ny bog, Ottilies Kogebog præsenteret.
Ottilie Olesen var husjomfru på Gammel Estrup på den sidste greves tid for 100 år siden. Hun lavede sammen med sine køkkenpiger mad til herregårdens store hushold. Hun skrev heldigvis alle sine opskrifter ned, efterhånden som hun brugte dem, så vi idag kan se – og smage – mad og bagværk, præcis som det var i begyndelsen af 1900-tallet.
Flere af Laugets medlemmer spillede til sang og underholdning både ved is-opbevaringshuset og efterfølgende i borggården.

Den 1. maj markerede Gammel Estrup – Herregårdsmuseet Arbejdernes Internationale Kampdag i det lille skovarbejderhuset i Lunden vest for Gammel Estrup.

Det blev en festlig dag med mulighed for at høre om skovarbejderlivet i gamle dage og arbejdernes organisering. Det lille skovarbejderhus var åbent og der var kaffe på kanden. Udenfor kunne man prøve kræfter med det slidsomme skovarbejde såsom at hugge og save brænde.

Ved arrangementet talte medlem af Folketinget, Leif Lahn (S), og han deltog ligeledes i en dyst mod museets formidlere med hjælp fra lokale skoleelever. Der dystedes i klassiske skovarbejderdiscipliner som savning af brænde.

Hele dagen kunne man besøge skovarbejderhuset, og formidlere stå klar til at fortælle herregårdenes arbejderhistorie.
Aksel og Niels underholdt med musik fra P. Madsen og “358”, ligesom “Når jeg ser et rødt flag smælde” blev afspillet efter Leif Lahns tale.
(En lille interessant betragtning er forøvrigt, at Leif Lahn vandt kappestriden om brændesavning. Han viste hermed, at han godt ved, at man sagtens kan nå resultater, selv om parterne trækker hver sin vej – blot man er indstillet på at nå et godt resultat.)

Den 8. april havde Lauget sammen med DGI arrangeret et spillemandskursus, hvor vi fordybede os i musik fra Thy. Under vejledning af Michael Sommer spillede vi musik af og lyttede til gamle optagelser med bl.a. Karl Skaarup,-   den legendariske spillemand fra Koldby.
Der var Spillemænd fra såvel Samsø som Syd- og Midtjylland, så vi var en stor flok, som nød godt af Michael Sommers store viden om Thymusikken.
I Fannerup arrangerede vi den 10. marts spillemandsbal. Spillemændene mødte tidligt på eftermiddagen for at øve og hygge sig. Om aftenen kom en masse dansere fra hele omegnen, og så blev der danset næsten til midnat.
Den 4. marts var vi inviteret til at spille lidt ved en radiooptagelse med Radio Rønde, som fandt sted på Cafe Campus i Rønde.
Der var indslag fra forskellige aktører, som arbejder for at øge turismen på Djursland.
Som musikindslag var Lauget blevet bedt om at spille.
Vi fik også lejlighed til at fortælle lidt om Lauget og om “vores” lokale spillemand – P. Madsen.
Egnens danseleder arrangere i fællesskab hvert år en legestue på Langhøjskolen i Vivild.
I år fandt den sted den 3. marts.
En hel flok spillemænd fra Lauget hyggede sig med at spille for de flittige dansere.